Share |

HEVOSTALOUS

TILAN HEVOSTALOUS PÄÄTTYI SYYSKUUSSA 2017

Sahalan tilan vaellusratsastus päättyi syyskuussa 2017. Vaellusratsastuksen toimintaympäristö muuttui vuosikymmenien aikana, mikä lopulta johti tilan päätökseen saattaa hevoset uusiin koteihin.

HEVOSTALOUDEN HISTORIAA

Sahalan Kartanon ensimmäiset islanninhevoset saapuivat tilalle vuonna 1995 täydentämään Elämysten ja Ystävyyden Kartanon seikkailullista ohjelmatarjontaa. Kun päätös hevosten hankkimisesta oli tehty, tilan nykyinen omistaja Veli-Jussi Jalkanen matkaseurueineen matkusti suoraan Islantiin valitsemaan tilan asiakaskäyttöön sopivia hevosia. Hevoset hankittiin Gunnar Arnarssonin avustamana noin 40 eri tilalta, ja lopulliseen kauppaan kuului 30 ruuna ja 57 tammaa. Ostettavista tammoista tehtiin astutussopimukset myyjän kanssa aina oreja myöten. Arnarssonin laajan asiantuntemuksen johdosta joukkoon kuului useita todella hyviä oreja.

2_issikkaa_kesniityll.jpg

 

Parin kuukauden kuluttua matkasta, elokuussa, lukuisten tarkastusten ja työlään organisoinnin jälkeen hevoset saatiin lennätettyä Islannista Suomeen. Kentältä hevoset jatkoivat matkaa rekka-autojen kyydissä; islannishevosruunat menivät myytäviksi Kirkkonummelle ja tammat saapuivat puolestaan Sahalan kauniisiin maisemiin Rautalammille. Kantavana olleiden tammojen kuljettaminen sujui loppujen lopuksi hyvin, ja seuraavana kesänä Sahalaan syntyi 60 varsaa. Vuosien mittaan myös varsojen emät ovat palvelleet hienosti vaellushevosina, vaikka useilla niistä olisi ollut potentiaalia varsin hyviksi harraste-kisahevosiksikin. Sahalan Kartanon varsat kasvatettiin laumassa hevosten luonnollisia hoitotapoja mukaillen. Näin hevosista kasvoi ystävällisiä, karastuneita ja terveitä.

Hevoset.jpg

Vielä vuonna 2017 Sahalan tilalla oli 23 islanninhevosta, joista suurin osa oli syntynyt ja kasvanut Sahalassa, ja niiden nimessä onkin kasvatuspaikasta kertova tunnus frá Sahala. Elämysten ja Ystävyyden Kartano ehti järjestää eritasoisia ratsastusretkiä ympäri vuoden kymmenille tuhansille ratsastajille ja tuhansille ryhmille, jotka vierailivat Sahalassa EYK:n vieraina. Kiitämme kaikkia vieraitamme ja toivomme, että jaoimme ikimuistoisia kokemuksia ja elämyksiä hevosretkillämme ja leireillämme.

EYK_virkistyspaiva_20.jpg