Tilalla tapahtuu

SAHALAN KARTANO METSÄRETKIKOHTEEKSI

Rautalammilla puun tuotannon ja moninaiskäytön tehotilana tunnetussa 1010 metsähehtaarin Sahalan Kartanossa metsien tuotto on kaksinkertaistettu nykyisen isännän aikana. Tilalla isäntä tarjoutuu selostamaan kävijöille, miten puun tuotantoa voi paljon tehostaa tavanomaisesta ja olemaan kiinnostava metsäretkikohde sekä metsänomistaja- että metsäammattilaisryhmille.  

Meillä on useita poikkeavia asioita esiteltävänä, kuten

A)      ajouramätästyksen nopeakasvuisia uudistuskohteita jo 30 vuoden ajalta

B)      nopeakasvuiset koivuntaimikot, jotka ensiharvennetaan jo 10-11 vuodessa

C)      600 rungon/ha ensiharvennusta

D)      200 r/ha järeitä loppukasvatus- eli ns. superharvennuskuvioita

E)      400 r/ha tukkikasvatuskuvioita, mihin tiheyteen päästään jopa 20 v iässä

F)       Itse kehitetyn RAKSU:n eli kevyet vesakonraivaussakset, joissa kantokäsittelylaite

G)     Tuhkalannoitusta 40 vuoden ajalta ja sen jäljiltä hyvin kasvavat turvemaat

H)     1-telainen kevyt metsäojakaivuri ja sen ojanperkaustyöjälkeä

I)        8 t kaivuri hakkuukoneena mittaavalla kaatopäällä ja jatkopuomilla  

J)        Uusi metsävarusteinen Valtra -traktori metsäperäkärreineen

K)      Molemmat metsäkoneet on varustettu selkäystävällisellä, vaivoja estävällä ja tuottavuutta lisäävällä keinuvalla ja keskiraollisella satulaistuimella

L)       Mittava valikoima kantoleikkeitä todistamassa toteutetun metsänhoidon toimivuutta

Peruspakettiin kuuluu metsäretki Sahalan Kartanon isännän, agr. Veli-Jussi Jalkasen, ohjaamana ja osanottajien kysymyksiin vastaaminen. Metsäretki kestää 2-3 h, ja metsäteillä liikutaan joko henkilöautoilla tai bussilla. Maksimiryhmäkoko on 50 hlö. Hinta: 500 €/ryhmä + alv.

Lisämaksusta esittelemme osallistujille Sahalan Kartanon tilaa, historiaa ja monialayritystoimintaa. Esittelykierros talouskeskuksessa kestää n. 1 h. Hinta: metsäretken yhteydessä 50 €/ryhmä + alv.

Retkeläisten on myös mahdollisuus nauttia terveyslounas Sahalan Kartanon ravintolassa, ja sen yhteydessä kuulla Veli-Jussi Jalkasen tietoisku ennaltaehkäisevästä terveydestä ja saada käteensä työikäisen terveysohjeen monisteena. Hinta: terveyslounas ja tietoisku tiivistysmonisteineen 15 €.

Järjestämme halutessanne lisäksi ohjatun terveyssaunan Suomen parhaassa �� pellettilämmitteisessä savusaunassa. Hinta: 150 €/ryhmä + alv.

Tiedustelut ja tilaukset: Konttoripäällikkö Tiina, tiina@sahalankartano.fi, 040 8385599.

 

Suositukset:

 

Pitkäaikaisen yhteistyön ansiosta voin todeta Sahalan kartanon Rautalammilla olevan mielenkiintoinen metsäretkikohde. Sahalassa harjoitetaan innovatiivista, aktiivista sekä kokeilevaa puuntuotantoa ja tuloksia seurataan tarkasti.

Juho Tikkanen, UPM


Olen saanut seurata Sahalan tilan metsien käsittelyä 1980 luvun alusta alkaen. Sahalan metsissä harjoitetaan mielenkiintoista, kokeilevaa ja uusia ideoita kaihtamatonta puun kasvatusta. Vierailijat voivat saada hyviä esimerkkejä, uusia ideoita ja kannustusta puun tuotannon innovatiiviseen tehostamiseen.

Ilkka Koppanen, MHY Pohjois-Savo


Sahalan Kartanon pihapiirissä pääset ihailemaan toinen toistaan upeampia maalauksia.Sahalan kartano suuntaa katseensa terveysmarjojen, sekä villiyrttien suuntaan. Tällä saralla on lähiaikoina tulossa uusia suunnitelmia!